Studenten Vroedkunde helpen consultatiebureaus uit de nood

Corona zorgt voor personeelstekort

De huidige coronacrisis treft ook de consultatiebureaus voor jonge ouders en hun baby. Heel wat van de vrijwilligers die de consultaties in goede banen leiden, behoren als 65-plussers tot de risicogroep en kunnen voorlopig dus niet aan het werk. 110 studenten Vroedkunde van AP Hogeschool springen daarom bij in de consultatiebureaus van Wiegwijs in Antwerpen.

Meten, wegen, het kindboekje invullen, … iedereen met kinderen kent de vrijwilligers wel die de consultatiebureaus van Kind en Gezin draaiende houden. Vanaf nu krijgen ze versterking van een honderdtal studenten Vroedkunde van de AP Hogeschool. De coronacrisis zorgt er immers voor dat heel wat van de gebruikelijke vrijwilligers niet aan de slag kunnen.

"Veel van onze vrijwilligers bevinden zich in een risicogroep, omdat ze ouder zijn dan 65 jaar of bijvoorbeeld mantelzorger.”, zegt Nathalie Moons van Wiegwijs (het vroegere Kind en Preventie). Wiegwijs organiseert 215 consultatiebureaus in Vlaanderen met bijna 4000 vrijwilligers. “Daarnaast zijn er vrijwilligers die al maanden het werk van hun collega’s opvangen. Al deze dingen zorgen er begrijpelijkerwijsvoor dat heel wat medewerkerseven op de pauzeknop duwen.”

En dat terwijl een goede werking van de consultatiebureaus in deze tijd essentieel is. Kind en Gezin spreidt de consultaties zoveel mogelijk, om minder mensen in de wachtzaal te hebben. Maar dat betekent dus ook meer vrijwilligers. De eerstejaarsstudenten Vroedkunde van AP Hogeschool Antwerpen springen daarom bij. Ze zijn zeker al tot eind december aan de slag in consultatiebureaus in Deurne, Wilrijk, Berchem en Antwerpen.

“De vraag van Stad Antwerpen en Wiegwijs om hen uit de nood te helpen konden we uiteraard niet naast ons neerleggen.”, aldus Valerie Bosmans, lector Vroedkunde bij AP Hogeschool. “Onze eerstejaarsstudenten moeten sowieso een aantal uren dienstverlening doen. Dat kunnen ze nu in de consultatiebureaus. Zo ondersteunen ze de mensen daar én doen ze ook de nodige ervaring op het terrein op.”

 

Karolien Loriers

Karolien Loriers

Woordvoerder AP Hogeschool Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen, en Turnhout. In totaal studeren er zo’n 15.000 studenten. De hogeschool biedt 28 professionele bacheloropleidingen aan en 16 graduaatsopleidingen. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

pers@ap.be

www.ap.be