Studenten brengen vaders en kinderen dichter bij elkaar in gevangenis

Activiteitenboxen voor bezoek kinderen

Studenten Sociaal werk van AP Hogeschool Antwerpen hebben een uniek eindproject opgezet in de gevangenis van Beveren. Ze ontwierpen activiteitenboxen om te gebruiken tijdens de kinderbezoeken. Zo wordt de band tussen vaders die in de gevangenis verblijven en hun kind versterkt. De eerste reacties zijn alvast lovend.

Wat hebben ouders die in de gevangenis verblijven en hun kinderen écht nodig om elkaar ontspannen te kunnen ontmoeten? Hoe versterk je hun band in deze niet zo evidente omgeving voor een kind? Op vraag van de organisatieondersteuner in de gevangenis van Beveren (Agentschap Justitie en Handhaving) en de vzw Jonge Helden, gingen 8 studenten Sociaal Werk van AP Hogeschool hierover praten met gedetineerden, hun gezinnen en medewerkers van de gevangenis.

Themaboxen als verbinding tussen vader en kind

Met een budget van 1500 euro ontwierpen ze vijf themaboxen, elk met een unieke insteek. Zo brengt de wellness-box ontspanning met o.a. een yogakit en hoofdmassagetool. De creatie-box laat ouder en kind samen bouwen en knutselen. De actie-box zit vol beweging en spelplezier met bijvoorbeeld mini-tafelvoetbal en Twister. In de kennis-box staat samen leren centraal via werkboekjes, puzzels en quizzen. De rust-box creëert tenslotte een veilige cocon om even gewoon samen te zijn, met dekens, knuffels en fidget toys.

De impact van dit project is groot volgens Sandra Coussement van vzw Jonge Helden:"Wij zijn met onze vrijwilligerswerking al jaren actief in verschillende gevangenissen. Helaas is de vraag vanuit Beveren en andere gevangenissen momenteel groter dan we kunnen opvangen. De boxen zijn een prachtig en waardevol alternatief. We zullen alle informatie over dit project delen , zo kunnen ook andere gevangenissen zich hierdoor laten inspireren."

Vaders en kinderen hebben de eerste versies van de boxen intussen getest tijdens het bezoekmoment in de gevangenis van Beveren. "De kinderen vonden al snel hun weg naar de boxen.", aldus Ann Masson die de studenten begeleidt voor AP Hogeschool.

"Ook de papa's waren meteen enthousiast. Samen snuisteren in de boxen om dan met een schaterlach de eerste goal te maken bij het tafelvoetbal, ​ een mama die luistert naar het verhaal dat papa en kind creëerden, een trotse vader met rood geschilderde lippen of een die zijn dochter omarmt met een dekentje op schoot... , we zagen het allemaal gebeuren."

De kleine verbeterpunten hebben studenten meegenomen en verwerkt in de boxen. Ze overhandigen het volledig afgewerkt eindproduct op 19 juni officieel aan Jonge Helden en de gevangenis. U bent van harte uitgenodigd om dit mee te maken.

Praktisch:

Wanneer: De studenten en hun opdrachtgevers staan de pers graag te woord voor de presentatie van hun eindproject op donderdag 19 juni 2025 om 10u.

Waar: AP Hogeschool, campus Noord-Noorderplaats, Antwerpen.

Gelieve een seintje te geven aan Ann Masson van AP Hogeschool, zij zal u opwachten aan het onthaal van de campus.

Ann Masson

Trajectbegeleider Sociaal Werk, AP Hogeschool Antwerpen

Sandra Coussement

Kinderbezoeken gevangenissen en Beleid, Jonge Helden

Marisca D’Hont

Organisatieondersteuner Gevangenis Beveren, Agentschap Justitie en Handhaving - Vlaamse Overheid
Studenten Sociaal Werk AP Hogeschool Antwerpen

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Er studeren zo'n 18.000 studenten, uit binnen- en buitenland. De hogeschool biedt 26 professionele bacheloropleidingen aan, 21 graduaatsopleidingen en 10 masters. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

karolien.loriers@ap.be

www.ap.be