Seksualiteit bij 45-plussers moeilijk bespreekbaar in zorg

Onderzoek seksuele gezondheid 45+

Zorgverleners vinden het soms moeilijk om over seksualiteit te praten met 45-plussers. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van AP Hogeschool en Odisee Hogeschool. Nochtans zijn 45-plussers seksueel actief én merken ze de impact van ouder worden op dat vlak. Zorgverleners vragen daarom meer en specifieke opleidingen.

Té opdringerig of ongepast nieuwsgierig, zo vrezen zorgverleners over te komen wanneer ze polsen naar de seksuele gezondheid van een 45-plusser. Toch vinden ze het wel allemaal erg belangrijk, maar pràten over seksualiteit met een patiënt of cliënt boven de 45 ligt nog steeds gevoelig. En, zo bekennen ze, ze missen soms wat zelfvertrouwen om het ter sprake te brengen.

Onterecht, vindt Luka Van Leugenhaege, onderzoeker van AP Hogeschool. Haar onderzoek maakt deel uit van een Europees project om de seksuele gezondheid van 45-plussers in Vlaanderen, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland te verbeteren. “Er bestaan heel wat initiatieven rond seksuele gezondheid bij jongeren, bijvoorbeeld over anticonceptie en soa’s. Maar de grote groep 45+'ers wordt vergeten als het gaat om preventie en zorg bij algemeen seksueel welzijn. Toch is het een belangrijke doelgroep: niet alleen de puberteit zorgt voor lichamelijke veranderingen, ook bij het ouder worden verander je fysiek. De ondersteuning die 45+'ers nodig hebben is gewoon anders.”

Seksualiteit bespreekbaar maken

Onderzoekers van AP Hogeschool en Odisee Hogeschool vroegen aan zorgprofessionals wat ze dan nodig hebben om het seksueel welzijn van 45-plussers bespreekbaar te maken. Een opfrissingscursus rond soa’s zou helpen. Maar vooral meer kennis over hoe intimiteit en relaties veranderen naarmate we ouder worden en tips over hoe het onderwerp aan te snijden, zouden zorgverleners uit zowel de welzijnssector als uit de gezondheidszorg alvast een grote meerwaarde vinden.

“Dé doorsnee 45-plusser bestaat natuurlijk niet”, aldus Luka Van Leugenhaege. “We spreken over heel wat verschillende levensfasen en mensen met andere socio-culturele achtergronden, LGBTQ+, mensen met een lichamelijke of fysieke beperking,…Zorgverleners staan echter open om zich hierin meer te verdiepen.”

AP Hogeschool ontwikkelt nu een trainingsprogramma rond seksuele gezondheid, voor zorgprofessionals en mensen die met 45-plussers in contact komen. Het wordt een combinatie van online en face-to-face training. Aan de hand van een verschillende modules en thema’s kan een zorgprofessional zelf zijn programma samenstellen.

Luka Van Leugenhaege

Luka Van Leugenhaege

Onderzoeker AP Hogeschool
Karolien Loriers

Karolien Loriers

Woordvoerder AP Hogeschool Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen, en Turnhout. In totaal studeren er zo’n 15.000 studenten. De hogeschool biedt 28 professionele bacheloropleidingen aan en 16 graduaatsopleidingen. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

[email protected]

www.ap.be