Ook bevallen moet inclusiever

AP Hogeschool Antwerpen werkt aan geboortezorg op maat

Inclusiviteit, diversiteit,...het zijn erg actuele onderwerpen. Maar als het over bevallen en de zorg voor zwangere vrouwen gaat, is de praktijk niet altijd aangepast aan de hedendaagse maatschappij. ​ Zorgverleners oordelen nog te vaak vanuit hun eigen leefwereld. AP Hogeschool Antwerpen wil daarom via een Europees project meewerken aan inclusieve geboortezorg.

België biedt topzorg, we staan in de top 5 van Europa. Maar die zorg blijkt niet voor iedereen toegankelijk. Vooral mensen met een beperking, een laag loon, lage opleiding en migranten blijven met hun zorgvragen zitten . In de geboortezorg is dat niet anders. En dat terwijl de eerste 1000 dagen van een kind cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling en bepalen de kansen in het latere leven. Zorgverleners oordelen nog te vaak vanuit hun eigen leefwereld.

AP-onderzoeker Corrine Keemink geeft een concreet voorbeeld: "Stel, je bent vroedvrouw of sociaal assistent en voor je zit een zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes. Dan moet je de mogelijkheden kennen van haar gezin. Mensen met een laag inkomen hebben bvb minder ruimte om eetgewoontes aan te passen. Onderzoek toont aan dat ze vaak pasta eten, goedkoop maar door de suikerwaarden ook funest voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes."

AP Hogeschool Antwerpen zet daarom de schouders onder inclusieve geboortezorg met het Europese project ENSURE. 

Praktische workshops

Ook in de opleidingen kan er nog veel verbeteren. ​ Zo zijn er zo goed als geen oefenpoppen met andere huidskleuren. En is er bvb maar weinig wetenschappelijk onderzoek over geelzucht bij zwarte baby's. ​ AP hogeschool wil daarom met enkele workshops met een kritische blik een en ander in vraag stellen: waarom doen we wat we doen? Kunnen we daar nog achterstaan? Hoe bepalen we wie zorg krijgt? Waarom blijven kwetsbare gezinnen op hun honger zitten?

Praktisch:

De praktische workshops 'inclusieve geboortezorg' ​ vinden plaats op 1 december 2022, van 14u tot 16u.

Campus Noord, Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen.

  • Vaderschap in de geboortezorg - Young feniks
  • Bevallen met een beperking – Charlotte Borremans
  • LGBTQIA+ in de geboortezorg – ECK De Kraamvogel
  • Verloskunde in de Joodse gemeenschap – Aviva Muller
  • Verloskunde in de Islamitische gemeenschap – Loubna Lamkharrat
  • Diversiteit in de geboortezorg - Afromedica

 

Corrine Keemink

Corrine Keemink

Onderzoeker AP Hogeschool Antwerpen
Karolien Loriers

Karolien Loriers

Woordvoerder AP Hogeschool Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Er studeren meer dan 16.000 studenten, uit binnen- en buitenland. De hogeschool biedt 26 professionele bacheloropleidingen aan, 21 graduaatsopleidingen en 10 masters. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

karolien.loriers@ap.be

www.ap.be