Nieuwe opleiding voor knelpuntberoep Podiumtechnicus in Antwerpen en Brussel

AP Hogeschool Antwerpen en Erasmushogeschool Brussel (EhB) ​ bundelen hun krachten om een antwoord te bieden op het knelpuntberoep Podiumtechnicus. Het beroep staat voor het eerst in de knelpuntberoepenlijst die de VDAB recent publiceerde. In 2023-2024 starten zij daarom met een gezamenlijke graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken.

Als antwoord op de grote vraag van de podium- en eventsector naar meer en goed opgeleide podiumtechniekers, starten het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) en RITCS (EhB) vanaf academiejaar 2023-2024 de nieuwe graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken. Studenten kiezen binnen de opleiding tussen vier verschillende afstudeerrichtingen in licht, geluid, beeld & projectie en podiummechanica. De lessen en stages worden in Antwerpen en Brussel aangeboden.

Opleidingshoofd Geert Custers: “De podium- en evenementensector is op zoek naar uitgebreide technische profielen die zelfstandig technische installaties op een veilige en bedrijfszekere manier kunnen verwezenlijken. Specifiek zullen er licht-, geluids-, en videotechnici en riggers worden opgeleid, via een combinatie van onderwijs en werkplekleren. Zowel in de hogescholen als op de stageplaatsen ligt de nadruk op de praktijk.”

Om mee te kunnen met de constant evoluerende technische mogelijkheden in deze industrie, wordt nauw samengewerkt met de spelers in deze markt: theaters, verhuurbedrijven, technische producenten, en leveranciers van eventtechnisch materieel. Custers: “Met deze graduaatsopleiding zullen beide hogescholen het tekort invullen. De afgestudeerden krijgen bijgevolg een brede waaier aan mogelijkheden. Zowel de theatergezelschappen, culturele centra als de commerciële verhuur en productiebedrijven snakken naar deze technisch opgeleide profielen die de dromen van ontwerpers kunnen vertalen en realiseren in technische realiteit.”

Geïnteresseerden hebben geen voorkennis op diploma middelbaar onderwijs nodig. Een grote interesse in de technische kant van evenementen en theaterproducties volstaat om te kunnen starten. Studenten die wel al een diploma middelbaar onderwijs hebben, zullen echter niet op hun honger blijven zitten. Waar een middelbare schoolopleiding vaak een brede waaier aan vakken bevat, is deze opleiding heel erg praktisch en toegespitst op de afstudeerrichting die de student kiest.

Praktisch

  • Start opleiding: september 2023
  • Duur opleiding: 2 jaar waarvan 1/3 werkplekleren
  • Locatie: Brussel en Antwerpen
Geert Custers

Geert Custers

opleidingshoofd Graduaat Podium- & Eventtechnieken (Erasmushogeschool Brussel-RITCS en AP Hogeschool Antwerpen

Greet Vandenbulcke

Communicatie, Koninklijk Conservatorium Antwerpen - AP Hogeschool Antwerpen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen, en Turnhout. In totaal studeren er zo’n 15.000 studenten. De hogeschool biedt 28 professionele bacheloropleidingen aan en 16 graduaatsopleidingen. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

pers@ap.be

www.ap.be