Hogescholen trainen zorgverleners rond seksualiteit bij 45-plussers

Europees project seksuele gezondheid 45+'ers

Ondanks het doorbreken van heel wat taboes op het gebied van seksualiteit en intimiteit, vinden 45-plussers het nog steeds moeilijk om over hun seksleven te praten met zorgverleners. Maar ook voor de zorgverleners is het niet altijd makkelijk om het onderwerp aan te snijden. Dat blijkt uit Europees onderzoek van AP Hogeschool Antwerpen en Odisee Hogeschool. De hogescholen ontwikkelden daarom trainingen voor hulp- en zorgverleners. Voor de 45+'ers is er een website.

Hoe begin je als zorg- of hulpverlener over het intieme leven van een patiënt ouder dan 45 jaar? Ondervinden ze problemen en hebben ze de behoefte om erover te praten? Zorgverleners geven in een onderzoek aan dat ze zich soms opdringerig voelen als ze vragen naar de seksualiteit of intimiteit van 45-plussers.

"Dat kan anders" zegt Stefanie Steegen, seksuologe en onderzoeker van AP Hogeschool. “Er bestaan heel wat initiatieven rond seksuele gezondheid bij jongeren, bvb over anticonceptie en soa’s. Maar de grote groep 45+'ers wordt vergeten als het gaat om preventie en zorg bij algemeen seksueel welzijn. Toch is het een belangrijke doelgroep: niet alleen de puberteit zorgt voor lichamelijke veranderingen, ook bij het ouder worden verander je fysiek. De ondersteuning die we willen bieden moet meer aangepast zijn aan wat 45+'ers nodig hebben. Hun vragen zijn anders dan die van Millenials of Gen Z.”

Website voor 45-plussers en trainingsprogramma voor professionals

Voor de doelgroep zelf werd een website (https://shift-sexual-health.eu/nl/) ontwikkeld, met in de eerste plaats veel info over seksualiteit en intimiteit. Hormonale veranderingen, verbroken en nieuwe relaties, chronische ziekte, pensionering, … het kan allemaal een impact hebben. Een website over deze specifieke onderwerpen verkleint de stap naar hulp.

Het trainingsprogramma rond seksuele gezondheid voor zorgprofessionals ondersteunt zorgverleners dan weer om seksuele gezondheid mee te nemen in de dagelijkse praktijk. ​

Stefanie Steegen: "Het is een combinatie van e-learning, online en face-to-face training. Aan de hand van verschillende modules en thema’s kan iedereen zelf zijn programma samenstellen. Hierin komen onderwerpen aan bod zoals de impact van het ouder wordende lichaam op seksualiteit, bewustwording rond seksuele gezondheid, diversiteit en al zijn vormen en handvaten om over seksualiteit te communiceren "

De eindconferentie van het SHIFT- project vindt plaats op 30 november 2022 in Den Haag (Nederland). Deze is gratis en start om 9u. Link

Meer informatie op : https://www.ap.be/project/shift-sexual-health-in-over-forty-fives

Stefanie Steegen

Stefanie Steegen

Onderzoeker AP Hogeschool antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen, en Turnhout. In totaal studeren er zo’n 15.000 studenten. De hogeschool biedt 28 professionele bacheloropleidingen aan en 16 graduaatsopleidingen. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

[email protected]

www.ap.be