Gezocht: niét IT'ers voor nieuwe AI-opleiding AP Hogeschool

Bachelor Toegepaste Artificiële Intelligentie speelt in op grote vraag werkveld naar praktische toepassingen

Met de nieuwe bacheloropleiding Toegepaste Artificiële Intelligentie (AI) speelt AP Hogeschool Antwerpen in op een grote vraag van bedrijven en organisaties. Zij zoeken hooggeschoolde werknemers die de nieuwe AI-technologieën kunnen omzetten naar praktische en bruikbare toepassingen. Want dat ontbreekt nu vaak nog. Bijzonder is dat de hogeschool niet perse de traditionele IT-profielen wil aantrekken.

Artificiële intelligentie is hét gespreksonderwerp van de dag. We ontdekten nog maar net de mogelijkheden ChatGPT en daar is de verbeterde versie GPT4 al. Zowat alle sectoren, van overheid, zorg, onderwijs, tot bedrijven, zullen in de toekomst AI moeten gebruiken om verder te kunnen ontwikkelen. Tegenover andere landen moet België daarin nog een grote inhaalbeweging maken. Momenteel zijn de juiste mensen ook nog niet te vinden. En daar wil AP Hogeschool iets aan doen met de opleiding Toegepaste Artificiële Intelligentie.

"Er zijn vandaag al heel wat universitair geschoolde datawetenschappers op de markt, die AI -oplossingen uittekenen. Maar dat gaat vaak niet verder dan prototypes die moeilijk te vertalen zijn naar echte toepassingen." aldus Kelly Casal Mosteiro, opleidingshoofd van de IT-opleidingen bij AP Hogeschool. "We leiden onze afgestudeerden net op om bruikbare en werkende AI-softwaretoepassingen te ontwikkelen, afgestemd op de bedrijven."

Niet-IT'er gezocht met passie voor technologie en data

AP Hogeschool wil voor deze afstudeerrichting ook een nieuwe doelgroep studenten aantrekken: leerlingen TSO (Technische Wetenschappen – ingenieurs­weten­schappen) en ASO (4 – 6u wiskunde) die al een abstracter denkvermogen hebben ontwikkeld en nu vaak in academische bachelors terecht komen. Een deel van deze studenten zou meer op hun plaats zijn in een opleiding Toegepaste Artificiële Intelligentie, meent Yves Masset, opleidingshoofd van de IT-opleidingen bij AP. "Onze toekomstige AI-professionals hebben een passie voor technologie, gecombineerd met grote interesse in data en de nuttige toepassingen van statistiek. Bovendien zullen ze leren om het onderscheid te maken tussen hype en realiteit."

Door de centrale ligging van AP Hogeschool, de expertise in AI en de vele contacten met bedrijven uit de regio kunnen studenten Toegepaste Artificiële Intelligentie bovendien meteen de nodige ervaring opdoen.

Kelly Casal Mosteiro

Kelly Casal Mosteiro

Opleidingshoofd IT-opleidingen, AP Hogeschool Antwerpen
Yves Masset

Yves Masset

Opleidingshoofd IT-opleidingen, AP Hogeschool Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen, en Turnhout. In totaal studeren er zo’n 15.000 studenten. De hogeschool biedt 28 professionele bacheloropleidingen aan en 16 graduaatsopleidingen. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

pers@ap.be

www.ap.be