AP Hogeschool krijgt 400.000 euro voor onderzoek AI in de creatieve sector

TETRA-project ‘Creative AI’

Gedurende 2 jaar onderzoekt AP Hogeschool Antwerpen de meerwaarde en de juridische en deontologische drempels van Artificiële Intelligentie voor de creatieve industrie. Hiervoor werken ze samen met mediabedrijven, zoals VRT, reclame-, marketing- en designbureaus. Met generatieve AI kan je artificiële beelden en video’s creëren zonder camera. Op 1 oktober start het project ‘Creative AI’ met steun van Agentschap Innoveren en ondernemen (VLAIO).

AP Hogeschool voert al 4 jaar praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar AI voor de creatieve sector. Sinds vorig jaar is de technologie rond text-to-image algoritmen doorgebroken en klaar om te integreren in de praktijk. De bacheloropleiding Grafische en Digitale Media bij AP Hogeschool past AI al succesvol toe binnen de vier Design Labs om de visuele stijl van een merk of video te bepalen. Ook studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten werken ermee om nieuwe ideeën en perspectieven te ontwikkelen.

Nieuwe technologie zorgt voor ongerustheid

AI zorgt tegelijk ook voor heel wat bezorgdheid binnen de creatieve sector. Denk maar aan de scenaristenstaking in Hollywood. Is het beroep van de creatieve professional ten dode opgeschreven? “Binnen dit project staat juist de co-creatie tussen mens en AI centraal, AI is een ondersteunende tool voor de creatieve professional die we in zijn rol willen versterken,” verduidelijkt Jeroen Cluckers, de creative lead van het project ‘Creative AI’.

“Generative AI-tools zijn instrumenten voor de creatieve professional van morgen. Maar aangepaste vaardigheden zijn nodig om ze optimaal te bespelen. En net dat gaan we aanleren aan Vlaamse creatieve bedrijven.”

AP Hogeschool gaat samen met creatieve professionals onderzoeken waar AI de meeste impact kan bereiken. Zo hebben de onderzoekers voor hun VR-installatie 'Glasshouse' AI gebruikt om de ideeën van de (artistieke en de technologische) onderzoekers visueel te stroomlijnen. Zo zit het projectteam sneller op eenzelfde lijn en kan je de kwaliteit van prototypes verhogen.

VRT pioniert mee in AI

De onderzoekers proberen de zwarte doos die AI nog steeds is, geleidelijk aan te openen voor Vlaamse bedrijven. VRT is een van de grote mediaspelers die mee willen pionieren en proefprojecten opzetten.

“Vanuit onze overheidsopdracht zijn we intensief bezig met innovatie op verschillende domeinen. Door de ongeziene snelheid waarmee AI-toepassingen praktisch bruikbaar worden in het dagelijkse leven, zijn we ervan overtuigd dat ook VRT sterk op AI moet inzetten.”, aldus Chris Verhoeven, manager van VRT CRW, de operationele afdeling van VRT.

Binnen de ons opgelegde contouren wil VRT steeds een betere en bredere service leveren aan onze programmamakers. AI kan ons faciliteren om efficiënter te werken. Dit project is dan ook een dankbaar geschenk waar we samen met de betrokken partners onze schouders willen onderzetten. We kijken alvast uit naar de samenwerking en de resultaten die het zal opleveren.”

Wie? AP Hogeschool Antwerpen i.s.m. begeleidingsgroep: bestaande uit organisaties uit media-, design- en marketingsector (o.a. VRT, Duval Union, KAN Design, SKINN Branding, studio.POC, Redhead.TV, LDV United, Mirko, Big Shots, Via Victor, Roularta, Zidis, Digitopia, New Impact, Jack & Charlie, deBottomLine, 87 Seconds, Hotel Hungaria, Watson Creative, Kaplus, Njord, Baltimore Films, Glorious), kennispartners (o.a. Leap Forward, Famous Grey, AKA De Mensen, Raccoons, Soundshape) en koepelorganisaties (o.a. MediaNet Vlaanderen, VIGC, XR Valley, VAF, BAM, APBC).

Dr. Silvia Van Aken

Onderzoeker Immersive Lab, AP Hogeschool Antwerpen
AI-gecreëerde concept art voor een VR-installatie over ecosystemen (AP Hogeschool)
(‘Glasshouse’: vanaf 20 oktober te bezichtigen op Articulate 2023: Ecosystems')
AI-gecreëerde concept art voor een VR-installatie over ecosystemen (AP Hogeschool)
(‘Glasshouse’: vanaf 20 oktober te bezichtigen op Articulate 2023: Ecosystems')

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen, en Turnhout. In totaal studeren er zo’n 15.000 studenten. De hogeschool biedt 28 professionele bacheloropleidingen aan en 16 graduaatsopleidingen. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

pers@ap.be

www.ap.be