AP Hogeschool en VDAB/ Talentenfabriek stomen werkzoekenden klaar tot hulplaborant

Eerste cursisten voltooien nieuwe opleiding

Woensdag 9 maart 2022 - De eerste cursisten van de nieuwe, korte opleiding tot Hulplaborant zijn afgestudeerd. AP Hogeschool Antwerpen lanceerde de opleiding begin januari samen met VDAB en Talentenfabriek. Werkzoekenden worden klaargestoomd voor de job van hulplaborant in de voedingsindustrie en (bio-)chemische sector. Twee sectoren met grote werkzekerheid.

“Heel wat mensen hebben interesse in wetenschap maar hebben niet de juiste achtergrond of kunnen nog een wetenschappelijke booster gebruiken om sterker de arbeidsmarkt te betreden." aldus Els van Eyken, opleidingshoofd Chemie aan AP Hogeschool. "Als Hogeschool willen we een antwoord bieden op deze gemiste competenties en talenten. Tijdens de opleiding leren werkzoekenden de praktische labovaardigheden om vlot aan de slag te gaan als hulplaborant."

Lectoren van AP Hogeschool dompelden de gemotiveerde cursisten 3 weken lang onder in de basischemie en microbiologie. Basiscompetenties zoals stalen voorbereiden, toestellen kalibreren, logboeken opmaken,… het komt allemaal aan bod in de intensieve opleiding tot hulplaborant. Die zorgt voor het voorbereidende werk van een chemisch en microbiologisch analist. De eerste 10 hulplaboranten kregen nu hun getuigschrift.

Tijdens een bedrijfsstage van 2 weken kunnen de cursisten hun kennis in de praktijk omzetten. Een leerrijke ervaring, vertelt cursist Arfan Ahmed. "Heel veel dingen die ik in de lessen leerde, doken ook echt op in de praktijk. Op mijn stageplek waren ze blij dat ik op de juiste, voorgeschreven manier werkte." 

Samenwerking AP Hogeschool en ​ VDAB/Talentenfabriek

De nieuwe opleiding is een samenwerking tussen AP Hogeschool en VDAB/Talentenfabriek. Dat laatste is een partnerschap tussen VDAB, de Metaalsector en de Chemie en Life Sciences sector. Talentenfabriek wil met gerichte acties de instroom in industriegerichte opleidingen en jobs verhogen. Het ​ zorgt hierbij voor duidelijke informatie en screening, het oplossen van knelpuntvacatures en een sectorspecifiek opleidingsaanbod.

 

Els Van Eyken

Els Van Eyken

Opleidingshoofd Chemie, AP Hogeschool Antwerpen

Mariska Kolsteeg

VDAB/Talentenfabriek

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen, en Turnhout. In totaal studeren er zo’n 15.000 studenten. De hogeschool biedt 28 professionele bacheloropleidingen aan en 16 graduaatsopleidingen. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

[email protected]

www.ap.be