Antwerps Conservatorium start als 1e met vak mentaal welzijn voor podiumkunstenaars

Nieuw vak: 'Weerbare Kunstenaar'

14 september 2022- Alle eerstejaarsstudenten Dans, Drama en Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool Antwerpen) zullen vanaf dit academiejaar een verplicht vak rond mentale gezondheid volgen. ​ En dat is nodig, want uit onderzoek blijkt dat podiumkunstenaars vaak te kampen hebben met psychologische uitdagingen.

‘Weerbare kunstenaars’, zo heet het gloednieuwe vak dat de podiumkunstenaars in spe vanaf het nieuwe academiejaar voorgeschoteld krijgen op het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Het vak focust vooral op de preventie van mentale problemen bij studenten Dans, Drama en Muziek. ​ Uit drie jaar interdisciplinair onderzoek aan AP Hogeschool Antwerpen blijkt immers dat podiumkunstenaars in het algemeen een psychisch kwetsbare groep vormen. "Ze zijn vaak sensitief, perfectionistisch en identificeren zich zeer sterk met hun artistiek beroep. Dat maakt hen ook kwetsbaarder voor tegenslagen zoals een misgelopen auditie, negatieve feedback of een ernstige blessure.", aldus Bart Michiels, onderzoeker en lector Toegepaste Psychologie bij AP Hogeschool.

Tessa Weyns ontwikkelde samen met collega Michiels het nieuwe vak ‘Weerbare kunstenaars'. "Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en AP Hogeschool willen met het nieuwe vak een duidelijke voortrekkersrol opnemen en maximaal inzetten op het mentaal welzijn van studenten en podiumkunstenaars." legt Weyns uit. "De studenten zullen wetenschappelijk onderbouwde informatie krijgen over thema’s als stress, faalangst, en veerkracht. Daarnaast zullen ze ook zelf aan de slag gaan met praktische oefeningen en kunnen ze, indien nodig, snel op een laagdrempelige manier in contact komen met interne of externe hulp."

 

Bart Michiels

Bart Michiels

Onderzoeker en Lector - Toegepaste Psychologie, AP Hogeschool Antwerpen
Tessa Weyns

Tessa Weyns

Onderzoeker en Lector- Toegepaste Psychologie, AP Hogeschool Antwerpen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen, en Turnhout. In totaal studeren er zo’n 15.000 studenten. De hogeschool biedt 28 professionele bacheloropleidingen aan en 16 graduaatsopleidingen. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

[email protected]

www.ap.be