300 IT’ers strijden voor titel ​ ‘Beste programmeur van Vlaanderen’

Vlaamse Programmeerwedstrijd: focus op vrouwen in IT - 6/3/24 - Antwerpen

300 programmeurs, 100 teams, 20 programmeertalen en 3 uur tijd. Dat is het strijdtoneel voor de ‘Beste programmeur van Vlaanderen’. De Vlaamse Programmeerwedstrijd is het grootste event in zijn soort en wil jongeren warm maken voor het knelpuntberoep van IT'er. De 15de editie, in AP Hogeschool Antwerpen, focust bovendien extra op de vrouwelijke IT'ers. Want die blijven zeldzaam.

"Schrijf een programma dat een getal N inleest en een kerstboom van grootte N op het scherm uitprint (...) De kruin bestaat uit N lijnen met telkens een aantal spaties gevolgd door een oneven aantal sterretjes (*): 1, 3, 5, ..., 2*N-1. (...)"

Klinkt als Chinees voor u? Hopelijk niet voor de 300 deelnemers die dit soort opdrachten woensdag zullen voorgeschoteld krijgen tijdens de Vlaamse Programmeerwedstrijd in Antwerpen. In teams van 3 lossen ze tegen de klok zoveel mogelijk uitdagende programmeeroefeningen op. Er zijn teams met studenten; ploegen met middelbare scholieren, maar ook met professionals en afgestudeerden.

IT-opleidingen in de lift

Het evenement, een initiatief van verschillende universiteiten en hogescholen, belooft een boeiende strijd te worden om programmeervaardigheden, mét een grote opkomst. Het initiatief wil dan ook de IT-sector in de kijker zetten. Want de nood aan IT-professionals zal alleen maar toenemen, weet ook Kelly Casal, opleidingshoofd Toegepaste Informatica aan AP Hogeschool: “We zijn heel enthousiast dat we de Vlaamse Programmeerwedstrijd dit jaar mogen organiseren. We hopen jongeren zo te stimuleren om verder IT te studeren en later te kiezen voor dit knelpuntberoep. We zien in onze hogeschool alvast het aantal IT-studenten de laatste jaren terug stijgen.”

Extra focus op vrouwen

Vooruitblikkend op Internationale Vrouwendag (8 maart), focust deze editie extra op vrouwen in de IT-wereld. Kelly Casal: “Het IT-publiek wordt stilaan wel meer divers, maar we merken toch dat vrouwen nog steeds moeilijker hun weg vinden naar de tech-wereld. In samenwerking met Clusity - de vereniging voor vrouwen in tech - willen we daar nog meer aan werken, zodat meer vrouwen deze wereld ontdekken, kunnen doorgroeien en er zich thuis voelen.”

Praktisch

6 maart 2024 vanaf 14u

AP Hogeschool Antwerpen - campus Viaduct, Ellermanstraat 71, 2060 Antwerpen

Meer info: http://www.vlaamseprogrammeerwedstrijd.be

Programma

13:45 Toespraak van de jury met hoogtepunten van het wedstrijdreglement

14:00 Start wedstrijd

17:00 Einde van de wedstrijd

17:45 Plechtige prijsuitreiking

Kelly Casal Mosteiro

Kelly Casal Mosteiro

Opleidingshoofd IT-opleidingen, AP Hogeschool Antwerpen
Karolien Loriers

Karolien Loriers

Woordvoerder AP Hogeschool Antwerpen

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AP Hogeschool Antwerpen

AP Hogeschool Antwerpen is een pluralistische hogeschool met campussen in Antwerpen, Mechelen, en Turnhout. In totaal studeren er zo’n 15.000 studenten. De hogeschool biedt 28 professionele bacheloropleidingen aan en 16 graduaatsopleidingen. Ook de wereldbefaamde Schools of Arts (Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) horen tot AP Hogeschool.  

Neem contact op met

Persdienst Lange Nieuwstraat 101 2000 Antwerpen

+32497192276

pers@ap.be

www.ap.be